Poplista

1
Oskar Cyms Co noc
2
Lady Gaga Abracadabra
3
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie

Co było grane?

14:04
Black Eyed Peas / Justin Timberlake Where Is The Love
14:08
Emigranci / Paweł Kukiz Na falochronie
14:13
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Przepis na jagodzianki od Ewy Wachowicz

Sezon na jagody właśnie się zaczął, co oznacza, że nadszedł idealny czas na domowe jagodzianki! Ewa Wachowicz, znana z przepisów łączących tradycję z nowoczesnymi akcentami, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na te drożdżowe smakołyki. Przekonaj się, jak prosto można przywołać smak lata, nie opuszczając własnej kuchni.
fot. Shutterstock

Składniki:

Ciasto:
  - 550 g mąki
  - 30 g świeżych drożdży
  - 1 szklanka mleka
  - 100 g masła
  - 4 łyżki cukru
  - 2 jajka
  - 1 łyżka cukru waniliowego

Do posmarowania:
  - żółtko

Kruszonka:
  - ½ szklanki mąki krupczatki
  - 2 łyżki cukru pudru
  - 50 g masła

Owoce:
  - jagody
  - ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  - 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie masy: Mleko wlać do garnka, dodać masło i cukier. Podgrzać, ale nie zagotować.
2. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić. W osobnej misce przygotować kruszonkę z mąki krupczatki, cukru pudru i masła.
3. Nadzienie: Wodę z borówek zagotować z cukrem, dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i borówki. Mieszać do zgęstnienia.
4. Wyrośnięcie ciasta: Do mąki z zaczynem dodać jajka, cukier waniliowy, resztę mleka z masłem i cukrem. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
5. Formowanie i pieczenie: Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, nadziewać je borówkami, posypać kruszonką i piec do złocistego koloru.

Źródło: ewawachowicz.pl/przepisy

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka na sucho robią furorę w sieci!
Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Przepis na ekspresowe ogórki małosolne z woreczka na sucho robi aktualnie furorę w sieci. Zobacz, jak je przyrządzić.

Czytaj dalej:
Polecamy

Więcej z kategorii: Styl życia

Najchętniej czytane