Poplista

1
Damiano David Next Summer
2
Ed Sheeran Azizam
3
Kuban, Mrozu, Favst Zanim spadnie deszcz

Co było grane?

22:06
Britney Spears Born To Make You Happy
22:09
Armin van Buuren / Sharon den Adel In and Out of Love
22:12
Alex Warren Ordinary

Karkówka z grilla w marynacie południowej według Roberta Makłowicza. Ten przepis to hit!

Majówka to czas, kiedy wiele osób spędzi czas na grillowaniu. Jak przygotować soczystą karkówkę? Swój przepis zdradził Robert Makłowicz!
Karkówka z grilla w marynacie południowej według Roberta Makłowicza. Fot. AKPA/Shutterstock

Majówka 2025. Jak przyrządzić karkówkę z grilla?

Robert Makłowicz to jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci polskiej sceny kulinarnej. Historyk z wykształcenia, smakosz z powołania, od lat dzieli się z widzami swoją pasją do podróży i gotowania. Jego przepisy łączą prostotę wykonania z bogactwem smaków inspirowanych kuchniami z całego świata. Programy Makłowicza zdobyły ogromną popularność dzięki jego charakterystycznemu stylowi, erudycji oraz poczuciu humoru.

Majówka to doskonała okazja do zorganizowania przyjęcia przy grillu. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka w sieci przepisów na rozmaite dania. Swoimi wskazówkami podzielił się także sam Makłowicz. Na jego oficjalnej stronie internetowej można znaleźć przepis na karkówkę z grilla w marynacie południowej.

Przepis na karkówkę z grilla od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (igiełki),
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokrój na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie je rozbij.

Oprósz mięso solą i świeżo mielonym pieprzem.

W misce przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz igiełki rozmarynu.

Włóż kotlety do marynaty i dokładnie je obtocz.

Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Rozgrzej grill do średniej temperatury.

Grilluj karkówkę po ok. 4 minuty z każdej strony – aż będzie dobrze przypieczona i soczysta.

Smacznego!


 
Czytaj dalej:
Polecamy