Diety nie działają. Lekarz obala mity dotyczące odchudzania
Otyłość to problem, z którym zmaga się już ponad miliard ludzi na całym świecie. Franco Berrino, specjalista w dziedzinie patomorfologii i epidemiologii oraz założyciel stowarzyszenie La Grande Via, promującego zdrowy tryb życia i długowieczność, przekonuje, że sezonowe diety czy samodzielne eksperymentowanie z jadłospisem nie przynoszą trwałych efektów. Rozwiązaniem jest trwała zmiana nawyków, a nie liczenie kalorii czy ważenie każdego kęsa.
Czytaj także: Endokrynolog mówi jasno: „jeśli tyjesz, to dlatego, że...”
4 proste zasady odchudzania
-
Żuj dokładnie każdy kęs
Dokładne przeżuwanie jedzenia to skuteczny sposób na ograniczenie apetytu. Badania pokazują, że osoby, które żują pokarm dłużej, szybciej się najadają i rzadziej sięgają po dodatkowe porcje. Dłuższe żucie obniża poziom hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i pomaga lepiej kontrolować ilość spożywanego jedzenia. -
Jedz kolację wcześnie wieczorem
Utrzymanie co najmniej 14-godzinnej przerwy między kolacją a śniadaniem sprzyja utracie wagi. Najlepszym rozwiązaniem jest lekka, wczesna kolacja lub nawet jej pominięcie. Badania dowodzą, że osoby jedzące więcej rano i mniej wieczorem, skuteczniej tracą na wadze. Warto żyć zgodnie z naturalnym rytmem dobowym i zadbać o spokojny sen. -
Wybieraj produkty, które nie powodują tycia
Podstawą codziennej diety powinny być warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe, owoce (szczególnie te mniej słodkie) oraz orzechy. Chleb pełnoziarnisty powinien być naprawdę pełnoziarnisty, a nie z dodatkiem otrębów. Unikaj musli z cukrem oraz stawiaj na produkty bogate w błonnik, które sycą na długo i wspierają zdrową florę jelitową. -
Ogranicz produkty, które tuczą
Największymi wrogami szczupłej sylwetki są ultraprzetworzone produkty: chipsy, słodzone napoje, przetworzone mięso, czerwone mięso, soki owocowe, rafinowane mąki (jak np. biała pszenna), słodycze przemysłowe i masło. Wbrew obiegowym opiniom, nie węglowodany są winne nadwadze, lecz ich jakość. Wybieraj pełnoziarniste zboża i strączki, a ograniczaj białko zwierzęce i cukry proste.
Czytaj także: Co jeść zamiast chleba? Kilogramy lecą w dół
Co jeść, żeby schudnąć?
Najlepszą strategią jest postawienie na naturalne, nieprzetworzone produkty. Warzywa, pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe oraz umiarkowane ilości owoców i orzechów to podstawa zdrowego odżywiania. Dla zdrowia jelit sporadycznie można sięgać po fermentowane warzywa, jogurt czy kefir. Mięso warto zostawić na specjalne okazje, a codzienne menu opierać na roślinach. Dzięki takiemu podejściu można nie tylko schudnąć, ale też poprawić samopoczucie i zadbać o zdrowie na długie lata.
Czytaj także: Była żona Wiśniewskiego nie przypomina siebie sprzed lat. Tajner schudła ponad 40 kg!
Artykuł ma charakter informacyjny. Nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi wizyty u specjalisty.
Źródło: corriere.it, rmf.fm
- Co powoduje codzienne picie kawy? Badania mówią jasno, jak wpływa na nasz nastrój. Naukowcy nie mają wątpliwości
- Włącz je do swojej diety. Wspierają mózg i poprawiają pamięć
- Czy mrożone pieczywo jest nadal dobre? Lekarka mówi jasno: „jeśli zamrozisz chleb i wyjmiesz kromkę, by wrzucić ją na patelnię...”
- To mięso ma mało kalorii, a Polacy wciąż rzadko je jedzą. Jest lepsze od indyka?