Wiele osób popełnia ten błąd przy gotowaniu parówek. To dlatego tracą smak

Po parówki zwykle chętnie sięgają dzieci, choć również dorośli ich nie odmawiają. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Okazuje się jednak, że nawet przy czymś tak łatwym można popełnić błąd. A wyraźnie cierpi na tym smak!
Wiele osób popełnia ten błąd przy gotowaniu parówek. To dlatego tracą smak, fot. Shutterstock

Tak nie gotuj parówek. Stracą smak

Przygotowywanie parówek nie należy do trudnych czynności, choć istnieje kilka metod – gotowanie, smażenie czy podgrzanie w mikrofali. Okazuje się, że nie każdy z tych sposobów jest tak samo dobry, jeśli zależy nam na walorach smakowych i niskiej kaloryczności. Na ten temat wypowiadał się nawet Robert Makłowicz, który kategorycznie odradzał zagotowywania parówek w wodzie:

Parówek się nie gotuje, bo wtedy pękają, przynajmniej te dobre.

Faktycznie, jeśli woda zacznie się gotować, parówki tracą na smaku i jędrności. Zamiast tego wystarczy na kilka minut wrzucić je do wody o temperaturze 70-80 stopni.

Smażenie – zły wybór

Inną metodą przygotowania parówek jest smażenie, jednak jeśli zależy nam na zdrowym posiłku – nie jest to najlepszy pomysł. W ten sposób zwiększamy wartość kaloryczną i sprawiamy, że są ciężkostrawne. Warto też pamiętać, że parówek nie wolno jeść na zimno, tj. bez żadnej obróbki termicznej. Jak informowała dietetyczka Anna Jedrej:

„Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) również odradza spożywanie parówek bez wcześniejszego podgrzewania. Mogą one być skażone bakterią Listeria monocytogenes, która wywołuje chorobę zwaną listeriozą. Jest ona szczególnie groźna dla kobiet ciężarnych i noworodków”.

Przy wyborze parówek zwracaj uwagę na skład. Wybieraj produkty z wysoką zawartością mięsa – bez konserwantów i sztucznych dodatków do żywności.

Czytaj dalej: