Zdrowa i pyszna alternatywa dla dorsza
Odkryj nowy smak w swojej kuchni! Miętus to świetna alternatywa dla dorsza, mintaja czy miruny. Ma delikatne, wysokiej jakości mięso, które jest prawie pozbawione ości. Ryba ta jest pełna białka, witamin i minerałów, a do tego jest niskokaloryczna, więc sprawdzi się idealnie dla osób, które dbają o zdrowy wygląd lub chcą zrzucić zbędne kilogramy.
CZYTAJ WIĘCEJ: Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Mało kto o tym wie
Miętus w kuchni
Ta słodkowodna ryba w Polsce jest niedoceniana, a jest jedną z najzdrowszych i najpyszniejszych! Widząc ją na sklepowych półkach czy w restauracji, warto dać jej szansę i samemu odkryć ten wyjątkowy smak! Miętus występuje w krystalicznie czystych jeziorach oraz rzekach, a także w Zalewie Wiślanym czy w przybrzeżnych wodach Bałtyku.
Jak smakuje miętus? Mięso tej ryby jest białe i delikatnie słodkawe. Przypomina dorsza, więc może być dobrą i zdrową alternatywą. Dużym plusem jest znikoma liczba ości. Do tego ryba ta jest uniwersalna w kuchni i można ją przygotować zarówno w piekarniku, na przykład w formie zapiekanki z warzywami czy na patelni, by zjeść z kaszą.
CZYTAJ TAKŻE: Co jeść zamiast ziemniaków? Zdrowa i pyszna alternatywa