Jakich dań nie podawać na weselu? Gessler wskazała
Magda Gessler od lat uchodzi za autorytet w świecie kulinariów, a jej opinia może być cenną wskazówką dla osób przygotowujących ważne imprezy. Jakie potrawy jej zdaniem nie powinny znaleźć się na stole podczas wesela? W rozmowie z reporterką Plotka wymieniła tradycyjne dania, które dość często pojawiają się na tego typu uroczystościach.
Żadnych bigosów, fasolówek, nawet żuru. Jest bardzo gorące lato i ja proponuję chłodniki, najwyżej jakiś lekki rosół, szczawiową, jakieś jarzyny, dużo szparagów, są już kurki – wymieniała restauratorka.
Lekkie menu to klucz do udanego wesela
Gessler podkreśla, że weselne menu powinno być lekkie i świeże. Co według znanej restauratorki powinno znaleźć się na stole?
Iść w kierunku pewnej lekkości. Oczywiście pieczone mięsa, ale nie kupne wędliny, tylko pieczone mięsa, tak jak dawniej babcie to robiły, z cudownymi różnymi sosami, z chrzanem świeżo tartym, z tatarskimi. Żeby to było lekkie, miłe i przyjemne. I dużo sałaty! – radzi Gessler.
Czy lekkie menu to gwarancja udanej zabawy? - Myślę, że będą szukali oczywiście golonki i podobnych rzeczy, ale to nie jest gwarancja tego, że będą więcej tańczyć i mniej siedzieć przy stole - ocenia Magda Gessler.