Trujące drzewo nerkowca
Orzechy nerkowca są owocami drzewa – nanercza zachodniego, znanego też pod nazwą orzech nanerczowy lub orzech cashew. Jego uprawy znajdują się w obszarach tropikalnych Ameryki Południowej. Same orzechy są niezwykle popularne na świecie, ale i w samej Polsce – często sięgamy po nie jako zdrową przekąskę czy wszechstronny dodatek do musli, jogurtów, wypieków, a nawet sałatek. Tym bardziej dziwić może ostatnia lista sporządzona przez Ogród Botaniczny w Hamburgu. Badacze umieścili nanercz zachodni na pierwszym miejscu listy najbardziej toksycznych roślin świata. Skąd taka decyzja? W łupinach i nasionach wykryto olej kardolowy, którego spożycie prowadzi do silnych zatruć pokarmowych i reakcji alergicznych.
Czy orzechy nerkowca są bezpieczne?
Choć samo drzewo na którym rosną orzechy nerkowca ma właściwości toksyczne, nie ma powodów do obaw. Zanim znane nam z półek sklepowych orzechy w ogóle trafią do sprzedaży, poddawane są wielu procesom, w tym suszeniu i prażeniu, które eliminują szkodliwe oleje. Orzechy są więc bezpieczne do spożycia, a jeśli w składzie nie ma zbędnych cukrów, tłuszczów i nadmiaru soli, twój organizm ci za to podziękuje!
Co ciekawe, nanercz zachodni ma wiele zastosowań jako roślina. Oprócz przysmaku, jakim są nasiona (bo tym właśnie są orzechy nerkowca), w sztuce kulinarnej korzysta się też z jego owocu, tzw. jabłka nanerczowego. Drzewo produkuje też żywicę, a z liści wyciąga się ekstrakt, który służy jako substancja dezynfekująca w pastach do zębów. Jeśli chodzi o niepożądany do spożycia olej kardolowy, wykorzystuje się go jako środek do natłuszczania sieci rybackich, impregnowania drewna przed termitami czy w produkcji lakierów i kitów wodoszczelnych.