Pora śniadania może wpływać na zdrowie i długość życia? Zaskakujące wyniki wieloletnich badań naukowców

Odpowiednia pora śniadania może mieć wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też na długość życia – informują naukowcy. Najnowsze badania wskazują, że szczególnie u osób starszych to, kiedy zaczynamy dzień pierwszym posiłkiem, może być prostym wskaźnikiem zdrowia i długowieczności. Czy późne śniadania naprawdę mogą szkodzić? Sprawdź, co mówią eksperci.
fot. shutterstock.com

Pora, w której jemy śniadanie, ma wpływ na stan zdrowia – tak twierdzą naukowcy

Godziny, w których spożywamy posiłki, mają znaczenie dla zdrowia – wynika z najnowszych badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie „Communications Medicine”. Zespół badaczy z Massachusetts General Hospital oraz Izmir Institute of Technology przeanalizował nawyki żywieniowe prawie 3 tysięcy dorosłych w wieku od 42 do 94 lat, śledząc ich przez ponad 20 lat.

Jak tłumaczy główny autor badania, dr Hassan Dashti, dietetyk i biolog rytmu dobowego w Massachusetts General Hospital: Nasze badania sugerują, że zmiany w porach posiłków osób starszych - zwłaszcza pory śniadania - mogą służyć jako łatwy do monitorowania wskaźnik ich ogólnego stanu zdrowia. Pacjenci i lekarze mogą potencjalnie wykorzystać zmiany w harmonogramie posiłków jako wczesny sygnał ostrzegawczy, aby zbadać leżące u podstaw problemy ze zdrowiem fizycznym i psychicznym.

Czytaj także: Endokrynolog mówi wprost: „spożywanie chleba na śniadanie jest bardzo szkodliwe...”. Czym zastąpić pieczywo?

Późne śniadanie może skracać życie? Zaskakujące wyniki badań

Naukowcy odkryli, że wraz z wiekiem zmieniają się godziny jedzenia – zarówno śniadania, jak i kolacji. Seniorzy mają tendencję do przesuwania tych posiłków na późniejszą porę dnia, a jednocześnie skracają czas, w którym jedzą w ciągu doby. Niestety, późniejsze jedzenie śniadania wyraźnie wiązało się z pogorszeniem stanu zdrowia.

Czytaj także: Czy mrożony chleb jest zdrowy? Lekarka nie pozostawia wątpliwości: „po rozmrożeniu na patelni duża część węglowodanów w chlebie zamieni się...”

Badanie wykazało, że osoby, które jadają śniadania później, częściej borykają się z problemami zdrowotnymi, takimi jak depresja, zmęczenie, kłopoty ze snem oraz problemy z jamą ustną. Pojawiały się także trudności z przygotowywaniem posiłków. 

Nasze odkrycia pomagają wypełnić tę lukę, pokazując, że późniejsze pory posiłków, a zwłaszcza opóźnione śniadanie, wiążą się zarówno z problemami zdrowotnymi, jak i zwiększonym ryzykiem śmiertelności u osób starszych. Wyniki te nadają nowe znaczenie powiedzeniu, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”, zwłaszcza dla osób starszych

 — podkreśla dr Dashti.

O której najzdrowiej jeść śniadanie?

Według naukowców, najlepiej jeść śniadanie wcześniej, regularnie i zawsze w podobnych godzinach. Takie podejście może być kluczowym elementem zdrowego stylu życia, zwłaszcza w starszym wieku. — Ponadto zachęcanie osób starszych do regularnego spożywania posiłków może stać się elementem szerszych strategii promowania zdrowego starzenia się i długowieczności — dodaje dr Dashti.

Warto pamiętać, że coraz popularniejsze diety, takie jak jedzenie ograniczone w czasie (tzw. Time-Restricted Eating) czy przerywany post, mogą mieć różny wpływ na zdrowie w zależności od wieku. U osób starszych zbyt późne śniadanie może być sygnałem ostrzegawczym i powodem do konsultacji z lekarzem.

Czytaj także: Czy parówki można jeść na zimno? Eksperci wskazują jasno

Źródło: PAP, Communications Medicine